De Gemaakte Planeet
« Vorige

Kijken naar de toekomst

Niet vaak heeft een jaar zo’n mooie naam als twintig twintig. Het is dan ook niet gek dat er in het verleden naar dit jaar werd uitgekeken, soms reikhalzend, vaker nog met zorg. Twintig twintig als richtpunt voor toekomstverkenningen. Kunnen we iets opsteken van hoe we vroeger dachten dat het vandaag zou zijn?

 

De Volkskrant zette kort voor de jaarwisseling niet minder dan 250 oude prognoses voor het jaar 2020 op een rijtje en kwam tot de conclusie: in tachtig procent van de voorspellingen is men te optimistisch, te pessimistisch, of was het ronduit een miskleun. Voorspellingen die wél kloppen zijn zelden grootse visioenen en veel vaker open deuren of stom toeval.

 

Misschien moeten we voorspellingen voor de toekomst niet overlaten aan experts, maar zoeken in de wisdom of the crowds. In 2004 vroeg het SCP aan Nederlanders hoe men de wereld in 2020 voor zich zag. Men verwachtte er niet al te veel van, zo kort na de aanslagen op het WTC en de moord op Pim Fortuyn. In veel opzichten lijkt de toekomst op het heden, zo was de verwachting, en verandering vervulde vooral met zorg. Veel mensen verwachtten terroristische aanslagen en gettowijken in Nederlandse steden. “Nederland in 2020 is iets waar de meeste Nederlanders niet vrolijk van worden,” stelde het RTL-nieuws dan ook. Nu is Nederland vanzelfsprekend niet vrij van problemen, maar de verwachtingen uit 2004 waren toch al te pessimistisch. Voorspellen is lastig, vooral als het over de toekomst gaat, zei atoomfysicus Niels Bohr naar verluidt al.

 

De wereld in twintig twintig is dus niet wat we vroeger dachten dat het zou worden. Maakt dat vooruitkijken dan zinloos? Welnee. Veel toekomstbeelden zijn helemaal niet bedoeld om te voorspellen, maar om richting te geven, om te agenderen, en om houvast te bieden voor strategisch denken. Maar zekerheden zijn er niet: wie een open toekomst wil zien, zal onzekerheid moeten accepteren, stelt journalist Addie Schulte terecht in zijn fascinerende boek ‘De strijd om de toekomst’.

 

Op die manier kijken we ook nu de toekomst in, naar 2030, 2050, 2100 of soms nog verder. Net na de jaarwisseling kwamen onderzoekers van de Wageningen universiteit met een toekomstbeeld van Nederland over honderd jaar. Het is een land van brede rivieren, nieuwe steden op de zandgronden en voedselteelt in zee. Het is niet zozeer een utopie, maar het vertelt wel iets over wat mogelijk is. Het tart de verbeelding, niet als blauwdruk, maar om na te denken over de toekomst van Nederland. Zo wordt het heden niet alleen bepaald door het verleden, maar ook door de toekomst.

 

Er zijn nog geen berichten geschreven, doe dat hieronder
Geschreven op: 13-01-2020
Maak simpel je website Eigen site maken